niedziela, 20 października 2013

Pieczywo czosnkowe na szybko

Kroimy bagietkę
W takie fajne małe kanapeczki
Wyciskamy czosnek do miseczki z oliwą z oliwek - delikatnie solimy. 
Układamy nasze chlebki na tacy wyłożonej folią
Pieczemy w piekarniku ok 10 min w 130 stopniach - stopień upieczenia zależy wyłączeni od Was
Gotowe!

piątek, 4 października 2013

Ciekawe zapiekanki - z szynką, żółtym serem i mozzarellą

Podczas ostatniego weekendowego wieczoru, postanowiliśmy zjeść zapiekanki. Tego typu jedzenie zawsze potrafi nasycić, jest smaczne, a dodatkowo łatwo się robi.
Ale po co robić zwykłe zapiekanki, kiedy do dyspozycji mamy mnóstwo składników?

Oto mój przepis na pyszne zapiekanki.
Składniki:
-bagietka lub inna bułka
-masło (jeżeli ktoś lubi)
-ser żółty
-mozzarella
-szynka (u nas gościła szynka księżniczki sisi i zwykła szyneczka)
-pomidor
-przyprawy


Ale po kolei, bo kolejność składników jest ważna ;)

Zaczęliśmy od przekrojenia bagietki na pół, a później wzdłuż aby otrzymać 4 podłużne kawałki. Posmarowaliśmy je masłem - jak ktoś nie lubi to nie musi, dla mnie zapiekanki są wtedy delikatniejsze.

Na pierwszy ogień idzie ser żółty, później szynka, a na końcu pokrojona mozzarella. Taką zapiekankę posypujemy bazylią i oregano.
Kolejnym krokiem jest upieczenie zapiekanek - ja piekłem je w 140 stopniach przez około 7 min.
Po upieczenia - warto piec je na tyle długo aby ser osiągnął upragniony przez nas stan skupienia ;)

Po wyjęciu kładziemy na nasze zapiekanki pokrojone pomidory i całość doprawiamy - sól, pieprz itp.

No i gotowe :)