Przede wszystkim nie chciałem używać 'pomysłu na' itp. wynalazków.
Pomysły w mojej głowie krążyły wokół pieczarek i kurczaka, ale jak by tu wkomponować pieczarki do kurczaka?
Przecież smażone pieczarki równie dobrze mogą być dodatkiem do mięs. A więc postanowione podudzia kurczaka w pieczarkach :)
Pozostało ustalić jak to wszystko przyrządzić.
Składniki:
- 4 podudzia z kurczaka
- 10-20 pieczarek
- sól
- masło
- olej
- pieprz
- zioła prowansalskie
- słodka papryka
- bazylia
Podudzia myjemy, a następnie doprawiamy (sól, pieprz itp.). Następnie smarujemy żaroodporne naczynie odrobiną oleju, wsadzamy tam podudzia i przykrywamy filią aluminiową. Całość wrzucamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C, na 30 min.
Pieczarki myjemy i obieramy. Wrzucamy wszystkie (całe) na patelnie i smażymy na maśle (można też na oleju).
Międzyczasie przyprawiamy odrobiną soli, papryki słodkiej i ziół prowansalskich. Całość smażymy delikatnie na małym ogniu - chodzi o to aby pieczarki puściły sok.
Kiedy już nasze pieczarki będą gotowe z piekarnika wyjmujemy naszego kurczaka i dorzucamy do niego pieczarki - najlepiej aby pieczarki przykryły wszystkie podudzia. Następnie wrzucamy całość ponownie do piekarnika - timer ustawiamy tak aby podudzia piekły się w dumie 1,5h.
Jak wszystko się upiecze wyjmujemy i podajemy na talerzu same albo np. z ryżem :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz