Co będzie na potrzebne:
- podwójna pierś z kurczaka
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- smażone jabłka (ilość zależna od upodobań - ja zastosowałem ilość słoiczka po dżemie). Nasze babcie często takie przygotowują - nadają się zarówno do naleśników na słodko jak i kanapek.
- pół szklanki wody
- jako dodatek może być np. ryż
Tak wiem, ilość składników wydaje się strasznie mała ale uwierzcie mi - całość jest pyszna!
Zaczynamy od pokrojenia piesi kurczaka w kostkę i jego przyprawienia solą pieprzem i ziołami prowansalskimi. Jednocześnie przygotowujemy ryż.
Następnie wrzucamy przygotowanego kurczaka na patelnię i smażymy. Kiedy już kurczak się lekko zarumieni, dorzucamy smażone jabłka.
Całość smażymy do momentu kiedy jabłka staną się bardzo miękkie (rozpadną się).
Kiedy już nasz kurczak i jabłka są gotowe dodajemy wodę i mieszając dalej dusimy.
Po 2-3 minutach nasz kurczak będzie gotowy! Na talerz kładziemy ryż a na nim ryż z kurczakiem i jabłkami.
Pamiętajcie aby jabłek był zawsze więcej niż kurczaka :)
Smacznego!
Paluszki lizac. Przepis dziala :)
OdpowiedzUsuń