Wydrążyłem dzisiaj dynie - niestety dość mała ale efekt jest :)
Ale co zrobić jeżeli drążymy duża dynie?:) no własnie proponuje zupę dyniowa!
- 1 kg dyni
- 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 2 porcje śmietankowego sera topionego
- szklanka jogurtu naturalnego
- 1 cebula
- przyprawy (kminek, kurkuma, kolendra, chili)
- sól, pieprz
Dynię oczyscić z nasion, obrać ze skóry, pokroić w centymetrową kostkę. Cebule pokroić w kostkę i wrzucić do rondla. Po chwili to samo zrobić z dynią i dusić do miękkości. Gdy nieco ostygnie zmiksować, a następnie zalać bulionem. Zagotować, dodać serek topiony i przyprawy. Już na talerzu dodać dwie łyżki jogurtu naturalnego, fantazyjnie go rozprowadzając, posypać świeżo zmielonym pieprzem. - przepis znalazłem na http://www.palcelizac.pl :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz