Ale zaczynajmy :) Przede wszystkim składniki: opakowanie ciasta francuskiego, papier do pieczenia, ananas w puszce (pokrojony na kawałki), jajko, cukier.
Zaczynamy od pocięcia płata ciasta francuskiego na kawałki - mniejsze, większe wszystko zależy od Was.
Następnie nakładamy na środek ciasta ananasa - jak widać na zdjęciu obok, można zrobić ciasteczka z mniejszą albo większą ilością nadzienia. A dodatkowo w dowolny sposób łączyć je - na kopertę, poduszeczkę, na worek, krowi place czy jaki tylko chcecie ;)
Kiedy już wszystkie ciasteczka są gotowe układamy na papierze do pieczenia położonym na blasze albo w jakimś innym naczyniu do pieczenia. Rozbijamy jajko - dzielony na białko i żółtko(to możemy wykorzystać np. do jajecznicy). Ciekawostak - w Danii można kupić same żółtka bądź białka - http://www.youtube.com/watch?v=lMizrlEwdYs. Korzystając z pędzelka bądź ręcznika papierowego smarujemy białkiem ciasteczka, a następnie posypujemy cukrem.
Teraz wystarczy je upiec. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i wsadzamy nasze ciasteczka. Ogólnie powinny się piec w takiej temperaturze ok. 20 min. Ale z mojego doświadczenia wynika, że warto sprawdzać co jakiś czas ciasto czy się nie przypaliło.
Dodatkowo często ciasto powinno się piec dłużej - należy doglądać czy już się zarumieniło.
Kiedy już będzie zarumienione i chrupiące wyjmujemy je i czekamy jak wystygnie :)
Smacznego!
Pamiętajcie, że można dodać do ciasta np. brzoskwinie albo dżem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz