Smak domowych racuchów pamięta chyba każdy :) Nasze mamy i babcie robiły je w domu, posypywały cukrem pudrem, dodawały dżemu... kombinacji były miliony.
Niestety, coraz rzadziej można poczuć zapach racuchów, a raczej czuć ale są to racuchy z proszku...
Nie pozostaje więc nic innego jak przedstawić przepis na domowe racuchy z jabłkami. Do dzieła!
Składniki:
-Maka
-Odrobina proszku do pieczenia
-250 ml kefiru
-Jedno jajko
-Kropla oleju
-Jabłko
-Maka
-Odrobina proszku do pieczenia
-250 ml kefiru
-Jedno jajko
-Kropla oleju
-Jabłko
Jabłko kroimy w małą kosteczkę. Do miski dodajemy wszystkie składniki i mieszamy.
Dzięki kefirowi całość będzie bardziej delikatna. Można także oddzielić żółtko od białka, dodać najpierw żółtko do całej masy. Następnie ubić pianę z białka i dodać ją do całości przed smażeniem - dzięki temu racuchy będą bardziej puszyste.
Całą masę należy mieszać do momentu, aż wszystkie składniki się połączą i będą jednolitą masą.
Następnie bierzemy się za smażenie, dzięki olejowi racuchy nie będą przywierać. Ważne - patelnia musi być bardzo mocno rozgrzana.
Najlepiej ciasto na patelnię nakładać łyżką stołową - dzięki temu będą takie same, a ilość ciasta będzie idealna.
Po usmażeniu proponuję od razu posypać je cukrem pudrem aby się ten się trochę rozpuścił :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz