Tym razem chciałbym zaproponować Wam 2 ciekawe sposoby przyprawienia łososia i usmażenia go na
patelni grillowej.
Do obu przepisów będziemy potrzebowali kawałka świeżego łososia, może to być dzwonek bądź filet.
Pierwsza wersja to łosoś ze słodką papryką i czosnkiem. Tutaj łososia musimy jedynie posolić, a następnie posmarować słodką papryką oraz drobno pokrojonym czosnkiem - można też użyć czosnku granulowanego.
Druga wersja to łosoś śródziemnomorski - oprócz soli przyprawiamy go ziołami prowansalskimi oraz odrobiną bazylii.
Bez względu na przepis całość smażymy na rozgrzanej patelni grillowej, ja smażyłem na małym ogniu.
Pamiętacie aby takiego łososia pilnować - tak aby nie spalił się, środek był nadal delikatny, a przede wszystkim aby nie był suchy :)
Przesmażony łosoś nie smakuje dobrze, zdecydowanie lepiej chwilkę krócej smażyć niż za długo. W takim towarzystwie ta rybka też powinna zasmakować https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-smazony-z-sosem-pomidorowo-imbirowym-i-frytkami-z-pieczonych-warzyw/ te frytki z warzyw moje dzieci wręcz uwielbiają. Mogą jeść codziennie. A łosoś przynajmniej dwa razy w tygodniu ląduje na talerzach.
OdpowiedzUsuń