Co będzie potrzebne:
-pierś z kurczaka
-sól, pieprz, słodka i ostra papryka, curry
-koperek
-śmietana 36%
-ogórek
-makaron (w tym wypadku penne)
Zaczynamy oczywiście od pokrojenia piersi kurczaka w kawałki. Następnie przyprawiamy go: solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką - proporcje papryk według indywidualnych preferencji, oraz curry.
Kiedy już kurczak będzie gotowy do smażenia, możemy wrzucić makaron do osolonej wody.
Zaczynamy smażyć kurczaka - najpierw możemy go jedynie obsmażyć aby nie był surowy. Następnie dodajemy do niego śmietanę i całość dalej smażymy. Dzięki dodaniu śmietany w połączeniu z przyprawami oraz olejem uzyskamy sos - pamiętajmy aby śmietana się tylko zagrzała
Kiedy nasz kurczak się smaży, możemy się zająć ogórkiem. Będzie on nam służył do posypania gotowej potrawy. W związku z tym należy go pokroić w kostkę.
Jak już kurczak i makaron będą gotowe możemy zabrać się za nakładanie. Do talerza - najlepiej głębokiego, dodajemy makaron i polewamy go sosem z kurczakiem. Na końcu posypujemy całość odrobiną koperku oraz pokrojonym ogórkiem.
Smacznego!
super przysmak, moja żonka robi podobnie :)
OdpowiedzUsuńKurczak i ogórek to dość pomysłowe połączenie. Pysznie to wygląda i fajnie wiedzieć o istnieniu facetów, którzy prowadzą blogi kulinarne, że przestaje to być wyłącznie damska domena. Ja ze swoim blogiem niedawno startowałam, choć nie jest tylko o gotowaniu. Zapraszam na www.klaudynkowakuchnia.blogspot.com
OdpowiedzUsuń