czwartek, 25 października 2012

Szpinakowo-rukolowa salatka ze slonecznikiem

Ostatnio zawitali do nas moi rodzice, w związku z czym stwierdziliśmy ze warto przygotować coś lekkiego do jedzenia.
Padło na sałatkę - ale jaka? Sałatka grecka jest już zbyt oklepana. Postanowiliśmy zastosować rukole oraz szpinak i zaszaleć z tymi składnikami.
Ostatecznie na liście składników znalazły się:
-rukola
-szpinak
-pomidorki cheery
-ogórek
-nasiona słonecznika
-oliwa z oliwek
-odrobina soku z cytryny
-ocet winny
-zioła prowansalskie
-oregano
-bazylia
-pieprz
-sol
Rukole oraz szpinak myjemy, pomidorki cheery kroimy na pól, a ogurek w grube plastry. Następnie posypujemy wszystko słonecznikiem.
Teraz czas na sos:
Do miseczki wsypujemy sól, pieprz, oregano, bazylie oraz odrobinę ziół prowansalskich. Calos zalewamy sowicie oliwa z oliwek, odrobina cytryny oraz octu winnego. Całość mieszamy.
Sałatkę zalewamy sosem tuz przed podaniem - dzięki temu sałatka jest bardziej swieża i smaczna.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Wspaniała propozycja zdrowej i smacznej sałatki! Szpinak, rukola, pomidorki - pycha! Całość połączona i otulona nutą oliwy z oliwek. Ze swojej strony, moglibyśmy jedynie skromnie polecić dodatek zdrowej kaszy jaglanej:) Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń