sobota, 3 listopada 2012

Winniczek na talerzu?

Ostatnio doszła do mnie wiadomość jakoby został otworzony sezon na winniczki - tak te ślimaki winniczki które chodzą na co dzień po naszych podwórkach.

Z tego co się dowiedziałem tego typu ślimaki są hodowane na specjalnie do tego przygotowanych "farmach", by następnie trafić na stoły bardziej wykwintnych restauracji. No własnie  tu pojawia kolejna ciekawostka - ślimaki jako potrawa były jedzone na początku przede wszystkim przez biedotę we Francji (tak samo pizza, króliki i kilka innych potraw). Teraz natomiast zajadają się nimi najbogatsi... taka  jest już chyba kolej rzeczy najpierw ktoś  kogo nie stać na nic innego wymyślą jakaś tania potrawę  a później potrawa ta staje się osiągalną jedynie dla elit... ale jak to mówią matka potrzeba wynalazków ;)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz