czwartek, 1 listopada 2012

A co z wnetrzem dyni?

Wydrążyłem dzisiaj dynie - niestety dość mała ale efekt jest :)
Ale co zrobić jeżeli drążymy duża dynie?:) no własnie proponuje zupę dyniowa!


Składniki:


  • 1 kg dyni
  • 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 2 porcje śmietankowego sera topionego
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 cebula
  • przyprawy (kminek, kurkuma, kolendra, chili)
  • sól, pieprz
Dynię oczyscić z nasion, obrać ze skóry, pokroić w centymetrową kostkę. Cebule pokroić w kostkę i wrzucić do rondla. Po chwili to samo zrobić z dynią i dusić do miękkości. Gdy nieco ostygnie zmiksować, a następnie zalać bulionem. Zagotować, dodać serek topiony i przyprawy. Już na talerzu dodać dwie łyżki jogurtu naturalnego, fantazyjnie go rozprowadzając, posypać świeżo zmielonym pieprzem. - przepis znalazłem na http://www.palcelizac.pl :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz