czwartek, 20 września 2012

Kurczak z ananasem

Przepisów na przygotowanie kurczaka z ananasem jest w sieci mnóstwo. Poczynając od kieszonek z kurczaka z ananasem po kurczaka w cieście z ananasem.
Przepis który chciałbym Wam zaprezentować to kurczak duszony w sosie ananasowym z ananasem, brzmi to trochę jak masło maślane ale mam nadzieje, że dalsza część wpisu wyjaśni całość :)

Cały przepis jest niezwykle prosty i nie wymaga dużych umiejętności kucharskich, do tego przygotowanie całości nie zajmuje dłużej niż 40 min.

Czego będziemy potrzebowali:
  • podwójnej piersi z kurczaka
  • 1 puszki ananasów
  • czosnku
  • oleju bądź masła - ja osobiście smażę na maśle, potrawy smakują według o wiele lepiej
  • mąki
  • soli
  • pieprzu
  • curry

+ jako dodatek ryż - w ten sposób kurczak będzie smakował według mnie najlepiej.

Zacznijmy przygotowania kurczaka - kroimy go w kawałki (czy to będą paski czy kostki zależy wyłącznie od Was ;) ), przyprawiamy go odpowiednio solą i pieprzem, a także odrobiną curry oraz wcieramy wyciśnięty czosnek. Jednocześnie otwieramy sobie puszka z ananasami - wyciągamy 3/4 plastrów ananasa i kroimy je na kawałki (tutaj wielkość zależy od Was)

Następnie zaczynamy smażenie - rozgrzewamy patelnie, a potem rozpuszczamy na niej mało. Do tego wrzucamy naszego kurczaka i smażymy. Jak tylko kurczak się zarumieni zaczynamy oprószać go mąką  jednocześnie mieszając - dzięki czemu kurczak zostanie obtoczony w mące, a to co się do niego nie przylepi zostanie na patelni.
Kiedy już nasz kurczak będzie mniej więcej cały oprószony mąką, ciągle mieszając wlewamy sok z puszki po ananasach. Dzięki takiej operacji mąka pozostała na patelni ładnie zagęści nam sok i stworzy sos.
Tak zalanego kurczak mieszamy aby wszystkie składniki ładnie się połączyły, a następnie zostawiamy na ok 2-3 min.

Po tym czasie dodajemy do całości naszego pokrojonego kurczaka, mieszamy i pozostawiamy na kolejne 3-4 min. 

Można oczywiście smażyć go o wiele dłużej - pamiętając aby robić to na małym ogniu. Wszystko zależy od Waszych upodobań co do miękkości kurczaka oraz ananasa.

Po takim zabiegu nasz kurczak będzie soczysty i aromatyczny. Całość smaku będzie miała dodatkowy przyjemny zapach curry i ananasa, a jedząc go będziemy czuli ananasa.

Pamiętajcie, aby stosować same naturalne składniki - nie korzystajcie z kostek z czosnkiem, ziarenek smaku itp. Potrawy tworzone za pomocą naturalnych  składników smakują o wiele lepiej - temu zagadnieniu poświęcę jeszcze oddzielny wpis.

Smacznego!!



Chciałbym Was jednocześnie prosić o opinię nt. przepisu. Czy wam smakowało? Co o nim sądzicie? 
Czy taka forma prezentacji przepisów jest dla Was czytelna? 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz