wtorek, 25 września 2012

Podudzia z kurczaka z pieczarkami

Ostatnio napadło mnie aby przygotować podudzia z kurczaka ale jakoś inaczej niż zwykle :)
Przede wszystkim nie chciałem używać 'pomysłu na' itp. wynalazków.

Pomysły w mojej głowie krążyły wokół pieczarek i kurczaka, ale jak by tu wkomponować pieczarki do kurczaka?
Przecież smażone pieczarki równie dobrze mogą być dodatkiem do mięs. A więc postanowione podudzia kurczaka w pieczarkach :)

Pozostało ustalić jak to wszystko przyrządzić.

Składniki:

  • 4 podudzia z kurczaka
  • 10-20 pieczarek
  • sól
  • masło
  • olej
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • słodka papryka
  • bazylia
Podudzia myjemy, a następnie doprawiamy (sól, pieprz itp.). Następnie smarujemy żaroodporne naczynie odrobiną oleju, wsadzamy tam podudzia i przykrywamy filią aluminiową. Całość wrzucamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C,  na 30 min.

Pieczarki myjemy i obieramy. Wrzucamy wszystkie (całe) na patelnie i smażymy na maśle (można też na oleju).
Międzyczasie przyprawiamy odrobiną soli, papryki słodkiej i ziół prowansalskich. Całość smażymy delikatnie na małym ogniu - chodzi o to aby pieczarki puściły sok.

Kiedy już nasze pieczarki będą gotowe z piekarnika wyjmujemy naszego kurczaka i dorzucamy do niego pieczarki - najlepiej aby pieczarki przykryły wszystkie podudzia. Następnie wrzucamy całość ponownie do piekarnika - timer ustawiamy tak aby podudzia piekły się w dumie 1,5h.

Jak wszystko się upiecze wyjmujemy i podajemy na talerzu same albo np. z ryżem :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz