W internecie znajduje się wiele propozycji przygotowania potrawki, a w każdym z nich składniki są zmieszane w innych proporcjach.
Ja chciałbym Wam przedstawić mój przepis na potrawkę z kurczaka w kremowym sosie :)
Czego będziemy potrzebowali:
- podwójna pierś z kurczaka - dzięki temu potrawka będzie delikatniejsza
- 2 marchewki
- pietruszka
- kawałek pora
- czubata łyżka masła
- łyżka mąki pszennej
- 1/3 szklanki mleka
- 5-6 łyżek kwaśnej śmietany (od ilości śmietany zależy to jak bardzo kremowy będzie sos :) )
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- 1 szklanka rosołu
Ale od początku: Najpierw bierzemy pierś z kurczaka i kroimy w paski bądź kostkę. Marchewki, pietruszkę i por kroimy na kawałki. Następnie kurczaka wraz z warzywami wrzucamy do rondla i zalewamy wodą (lustro wody powinno być odrobinę wyżej niż warzywa i kurczak), następnie przyprawiamy i całość gotujemy do miękkości warzyw i mięsa - nie przejmujcie się, jeżeli mięso się rozpada.
Kiedy tylko mięso i warzywa będą gotowe rozcieramy je w papkę - ja robiłem to widelcem ale równie dobrze może to być narzędzie do ugniatania ziemniaków :)
Drugim etapem jest przygotowanie sosu - w rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy do niej mąkę, przygotowujemy białą zasmażkę. Kolejno dodajemy 1 szklankę rosołu (przepis na rosół już niedługo), a następnie mleko zmieszane ze śmietaną i zagotowujemy (jeżeli sos jest za gęsty dodajemy więcej rosołu).
Potem zrobioną wcześniej papkę dodajemy do naszego sosu, posypując natką pietruszki i wszystko mieszamy przez cały czas gotując. Całość gotujemy na małym ogniu do puki całość nie zrobi się gęsta :)
Całość najlepiej podawać z ryżem dzięki czemu całość będzie jeszcze smaczniejsza!
Smacznego!! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz