poniedziałek, 24 września 2012

Potrawka z kurczaka

Tego typu potrawkę zrobiłem już 2-krotnie i za każdym razem wywoływała pozytywne komentarze :)
W internecie znajduje się wiele propozycji przygotowania potrawki, a w każdym z nich składniki są zmieszane w innych proporcjach.
Ja chciałbym Wam przedstawić mój przepis na potrawkę z kurczaka w kremowym sosie :)

Czego będziemy potrzebowali:
  • podwójna pierś z kurczaka - dzięki temu potrawka będzie delikatniejsza
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek pora
  • czubata łyżka masła
  • łyżka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mleka
  • 5-6 łyżek kwaśnej śmietany (od ilości śmietany zależy to jak bardzo kremowy będzie sos :) )
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • 1 szklanka rosołu
Całość najlepiej zgrać z gotowaniem rosołu - dzięki czemu upieczemy 2 pieczenie na 1 ogniu :)

Ale od początku: Najpierw bierzemy pierś z kurczaka i kroimy w paski bądź kostkę. Marchewki, pietruszkę i por kroimy na kawałki. Następnie kurczaka wraz z warzywami wrzucamy do rondla i zalewamy wodą (lustro wody powinno być odrobinę wyżej niż warzywa i kurczak), następnie przyprawiamy i całość gotujemy do miękkości warzyw i mięsa  - nie przejmujcie się, jeżeli mięso się rozpada.
Kiedy tylko mięso i warzywa będą gotowe rozcieramy je w papkę - ja robiłem to widelcem ale równie dobrze może to być narzędzie do ugniatania ziemniaków :)

Drugim etapem jest przygotowanie sosu - w rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy do niej mąkę, przygotowujemy białą zasmażkę. Kolejno dodajemy 1 szklankę rosołu (przepis na rosół już niedługo), a następnie mleko zmieszane ze śmietaną i zagotowujemy (jeżeli sos jest za gęsty dodajemy więcej rosołu).

Potem zrobioną wcześniej papkę dodajemy do naszego sosu, posypując natką pietruszki i wszystko mieszamy przez cały czas gotując. Całość gotujemy na małym ogniu do puki  całość nie zrobi się gęsta :)

Całość najlepiej podawać z ryżem dzięki czemu całość będzie jeszcze smaczniejsza!

Smacznego!! :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz