poniedziałek, 29 lipca 2013

Łosoś z patelni na 2 sposoby

Tym razem czas na rybkę. Postanowiłem przygotować łososia, ale inaczej niż zawsze. Z reguły jak kupuje świeżego łososia przyrządzam go w folii - przepis podam niedługo. 

Tym razem chciałbym  zaproponować Wam 2 ciekawe sposoby przyprawienia łososia i usmażenia go na 
patelni grillowej.

Do obu przepisów będziemy potrzebowali kawałka świeżego łososia, może to być dzwonek bądź filet.

Pierwsza wersja to łosoś ze słodką papryką i czosnkiem. Tutaj łososia musimy jedynie posolić, a następnie posmarować  słodką papryką oraz drobno pokrojonym czosnkiem - można też użyć czosnku granulowanego.



Druga wersja to łosoś śródziemnomorski - oprócz soli przyprawiamy go ziołami prowansalskimi oraz odrobiną bazylii.

Bez względu na przepis całość smażymy na rozgrzanej patelni grillowej, ja smażyłem na małym ogniu.
Pamiętacie aby takiego łososia pilnować - tak aby nie spalił się, środek był nadal delikatny, a przede wszystkim aby nie był suchy :)
 

1 komentarz:

  1. Przesmażony łosoś nie smakuje dobrze, zdecydowanie lepiej chwilkę krócej smażyć niż za długo. W takim towarzystwie ta rybka też powinna zasmakować https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-smazony-z-sosem-pomidorowo-imbirowym-i-frytkami-z-pieczonych-warzyw/ te frytki z warzyw moje dzieci wręcz uwielbiają. Mogą jeść codziennie. A łosoś przynajmniej dwa razy w tygodniu ląduje na talerzach.

    OdpowiedzUsuń