Co będziemy potrzebowali do obu wersji ryżu: torebka ryżu, sól, curry.
Ryż curry gotowany:
Do garnka nalewamy wodę, solimy ją i dosypujemy curry. Po zagotowaniu wody dodajemy nasz ryż, który gotują się w takiej wodzie przesiąknie smakiem i zapachem curry.
Ryż curry smażony:
Najpierw gotujemy ryż, w zwykłej osolonej wodzie. Po ugotowaniu, przesypujemy ryż na patelnię i zaczynamy go smażyć na małym ogniu, cały czas mieszając i posypując curry.
Ilość curry zależy od intensywności jaką chcemy uzyskać, dlatego najlepiej co jakiś czas sprawdzać jak nasz ryż smakuje i pachnie.
W przypadku ryżu smażonego możemy łatwo rozwinąć danie dodając do niego pokrojonego i przyprawionego wcześniej kurczaka oraz śmietanę albo jogurt.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz