poniedziałek, 8 lipca 2013

Ryż curry - smażony/gotowany

Często do posiłków które przygotowuje, robię także ryć curry. Wszystko dla tego, że pasuje on do wielu potraw lepiej niż zwykły ryż, a po drugie ma lepszy smak niż zwykły ryż.

Co będziemy potrzebowali do obu wersji ryżu: torebka ryżu, sól, curry.

Ryż curry gotowany:
Do garnka nalewamy wodę, solimy ją i dosypujemy curry. Po zagotowaniu wody dodajemy nasz ryż, który gotują się w takiej wodzie przesiąknie smakiem i zapachem curry.

Ryż curry smażony:
Najpierw gotujemy ryż, w zwykłej osolonej wodzie. Po ugotowaniu, przesypujemy ryż na patelnię i zaczynamy go smażyć na małym ogniu, cały czas mieszając i posypując curry.
Ilość curry zależy od intensywności jaką chcemy uzyskać, dlatego najlepiej co jakiś czas sprawdzać jak nasz ryż smakuje i pachnie.

W przypadku ryżu smażonego możemy łatwo rozwinąć danie dodając do niego pokrojonego i przyprawionego wcześniej kurczaka oraz śmietanę albo jogurt.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz