niedziela, 6 stycznia 2013

Spagetti z kurczakiem i sosem pomidorowym własnej roboty

Zawsze lubiłem spagetti z sosem pomidorowym - takie ulubione dane dzieciństwa:)
Wcześniej do przygotowywania tej potrawy wykorzystywano gotowe sosy. Były smaczne to prawda, ale za to pełne chemii... Postanowiłem ograniczyć jej ilość w moim ulubionym daniu i przygotowałem ten przepis.

Będziemy potrzebowali:
-makaron spagetti
-pierś z kurczaka
-przecieru pomidorowego
-ser żółty w plastrach bądź tarty
-śmietana 18%
-papryka ostra
-papryka słodka
-ziele angielskie
-zioła prowansalskie
-sól
-cukier

Zaczynamy od wstawienia i posolenia wody na makaron. Międzyczasie kiedy nasza woda się gotuje przygotowujemy kurczaka - kroimy w kawałki (wielkości według uznania ale według mnie lepsze będą mniejsze) i przyprawiamy: odrobina ostrej papryki, solą, ziołami prowansalskimi oraz duża ilością papryki słodkiej. Całość smażymy powoli na małym ogniu.
Kiedy kurczak się smaży zabieramy się za sos. Do rondelka wlewamy opakowanie przecieru pomidorowego (500 g) i dodajemy 2 ziarenka ziela angielskiego - trzymamy na mały ogniu do zagotowania. Następnie dodajemy pól 200 g pojemnika śmietany, mieszamy i dalej gotujemy na małym ogniu.

Teraz kolej na ser żółty należy go do sodu dodawać bardzo powoli aby nie zrobiły się grudki tylko ser rozpuścił się po całości. Aby dodatkowo poprawić smak sosu dodajemy odrobinę soli i 2 łyżeczki cukru (dzięki temu sos będzie mniej kwaśny).

Na talerzu kładziemy makaron na nim mięsko a całość polecamy sosem. Oczywiście całość można jeszcze posypać dodatkowa ilością sera ;)


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz