sobota, 12 stycznia 2013

Pomidorowym sos ziołowy własnej roboty

Zastanawialiście się kiedy jak zrobić fajny sos ziołowy? Odpowiedź niby jest prosta - idziemy do sklepu i kupujemy "sos ziołowy".
Sposób bardzo prosty w miarę nie drogi (ok 5zł), a przed wszystkim szybki.

Ja natomiast chciałbym zaproponować Wam pomysł (tak chodzi o pomysł ;)) na ciekawy sos ziołowy, który ostatnio przygotowałem.





Potrzebne będą nam:
-przecier pomidorowy (a jakże ;))
-śmietana 18% - 200g
-zioła prowansalskie
-ziele angielskie
-bazylia
-oregano
-tymianek
-1-2 ząbki czosnku

Przecier pomidorowy wlewamy na patelnie i wstawiamy na mały gaz. Dodajemy nasze po kolei 3 ziarenka ziela angielskiego, bazylie, oregano i tymianek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy wyciśnięty czosnek.

Ważne, jest aby całość gotowało się na małym ogniu, sos przeszedł ziołami - dajmy im ok 5-7 min (Pamiętając o mieszaniu!).

Na końcu dodajemy 3 łyżki stołowe śmietany i dalej gotujemy na małym ogniu przez kolejne 5 min.
Sosu możemy użyć np. do makaronu . Wyśmienicie smakuje także z kurczakiem :)

Smacznego!

Aby bardziej podkreślić smak możemy dodać do całości odrobinę ostrej papryki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz